Pécsi Tudományegyetem

Tanárképző Központ

 

AKTUÁLIS HÍREK

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Kedves Érdeklődők!

 

A PTE Partnerintézménye a Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Körének ajánlásával szeretnénk felhívni figyelmüket az alábbi eseményre:

 

 

 

2018. Február 27. (kedd) 17 óra

 

A "Kicsi munkán  a Kaukázusban" című film díszbemutatója

 

Helyszíne: Csontváry Múzeum, Pécs

 

 

Könyv- és filmajánló:

 

Bank Barbara - Bognár Zalán - Tóth Gábor: Magyarok szovjet fogságban

 

 GUPVI lágerek foglyai 1.rész

 

https://www.youtube.com/watch?v=wQ4eX0tewgc&t=289s

 

 GUPVI lágerek foglyai 2.rész

 

https://www.youtube.com/watch?v=f1u6Dqko2_s&t=1340s

 

 "Nem mondhatom el senkinek...." - szerbiai kutatóút 2015

 

https://www.youtube.com/watch?v=EWksrX3xuWE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

100 éve született DR. KÁLMÁNCHEY ZOLTÁN tanszékvezető főiskolai tanár, a Pécsi Tanárképző Főiskola volt főigazgatója

1917–1999

 

 

 

Dr. Kálmánchey Zoltán gazdag életútja a Magyar Testnevelési Egyetem 1940-ben évfolyamelsőként történő elvégzése után a Kőszegi Állami Tanítóképző Intézetben indult. A II. világháborút önkéntes katonaként harcolta végig. 1945-ben került Debrecenbe, ahol a Fazekas Mihály Gimnáziumban oktatott, és a tiszántúli terület szakfelügyelőjeként dolgozott. 1948-ban a debreceni Pedagógiai Főiskola létrehozásakor megbízást kapott a Testnevelés Tanszék kialakítására. 1949-ben a főiskolát Egerbe helyezték át, ahol tanszékvezető főiskolai tanárrá nevezték ki. A felsőoktatás átszervezésekor 1955-ben a minisztérium a Pécsi Pedagógiai Főiskolára irányította tanszékvezetői feladatköre meghagyása mellett. 25 évig vezette Pécsett a Testnevelés Tanszéket, miközben 1960-1971-ig főigazgató helyettes, majd 1971-1980-ig  főigazgatóként irányította az intézményt.

Életpályája egybeforrt a Pécsi Tanárképző Főiskola országosan is elismert működésével, valamint a magyar testnevelés oktatásának ügyével, a testnevelő tanárképzés színvonalának állandó fejlesztésével. Munkássága alatt kezdődött az a folyamat és fejlődés is, amelynek eredményeként az országban elsőként kapott lehetőséget a pécsi főiskola az egyetemmé válásra.

Számos országos szakmai testület, illetve folyóirat szerkesztőbizottságának tagja vagy vezetőjeként egész életében az iskolai testnevelés és sport elismertségéért, a testkultúra széles körben való kiterjesztéséért dolgozott. Sokrétű és időigényes munkája mellett intenzíven foglalkozott a testnevelés elméleti kérdéseivel, amely témakörben előadások, cikkek, tanulmányok, főiskolai jegyzetek, és tankönyv is született, amelyekben találunk napjainkban is érvényes, a tanárképzésben felhasználható ismereteket.

1980-tól – nyugdíjba vonulásától – még 10 évig oktatta a leendő testnevelő tanárokat, segítette a fiatal oktatókat tudományos munkájukban. Budapestre költözése után is rendszeresen visszatért Pécsre szeretett tanszékére, a PAB Sporttudományi Munkabizottság programjaira, tudományos konferenciákra.

Munkássága elismeréséül számos rangos kitüntetésben részesült, köztük kétszer kapta meg a Munka Érdemrend arany fokozatát. 1995-ben a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség tüntette ki az „Egyetemi-főiskolai Sportért” életműdíjjal.

Nagyformátumú pedagógiai alakja, az iránta való tisztelet és szeretet tovább él abban a több ezer tanítványában, munkatársban és barátban, akik az ország minden részében szívükben őrzik példamutatását, emberiességét, és életre szóló mintát adó egyéniségét, felejthetetlen emlékét.

 

                                                                      

 

 

 

 

A PTE már a harmadik legerősebb magyar egyetem!

 

Megjelent a legfrissebb egyetemi-főiskolai rangsor, a HVG felsőoktatási különszáma. A Pécsi Tudományegyetem (PTE) tovább javítva korábbi, előkelő pozícióin, ezúttal a harmadik legerősebb hazai felsőoktatási intézménynek bizonyult. Ráadásul a pécsi egyetem két kara is bekerült a karok top tízes rangsorába, a Bölcsészettudományi és az Általános Orvostudományi Kar is az élmezőnyben található a karok összevetésében.

 Az összesített intézményi és kari rangsor az idén is a hallgatói és az oktatói rangsorokból állt össze. A rangsor készítői figyelembe vették a hallgatók számát, a tudományos fokozatot szerzett oktatók számát és arányát, a tudományos fokozattal bíró oktatókra jutó hallgatók számát, és az MTA-címeket szerzett oktatók arányát. Felhasználták az elsőhelyes jelentkezők számát, a felvettek pontátlagát, a nyelvvizsgával felvettek arányát, illetve a középiskolai versenyen helyezettek számát – írja az Eduline.

 A pécsi egyetem – javítva a korábbi években elért helyezésén – a 2017-es különszámban a harmadik helyen végzett az összesített rangsorban. „A Pécsi Tudományegyetem viszont azért került előkelő helyre, mert oktatói adatai alapján e rangsorban a dobogóra került...” – emeli ki a HVG felsőoktatási kiadványa, utalva a PTE kiváló oktatói mutatóira. Ráadásul a kari összevetésben is szép eredményeket tud felmutatni a pécsi egyetem, hiszen két kara, a Bölcsészettudományi és az Általános Orvostudományi Kar is bekerült a legjobb tízbe a karok listáján.

 Berke Gyula, a Pécsi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese a rangsorral kapcsolatban kifejtette: „Az egyetem vezetése évekkel ezelőtt stratégiai célkitűzésként határozta meg az oktatói kiválóság továbbfejlesztését. Örömünkre szolgál, hogy a befektetett munka és energia most, e rangsor eredményeiben, és persze a hallgatói visszajelzésekben visszaigazolódni látszik. Így méltó módon érkezhetünk el a pécsi egyetemalapítás 650., jubileumi évéhez, 2017-hez.” – hangsúlyozta a rektorhelyettes.

 További részletek itt érhetőek el:

http://eduline.hu/felsooktatas/2016/11/17/HVG_felsooktatasi_rangsor_2017_ZZ697X

 

 

 

 

You shall not pass!