TÁMOP - 4.1.2.-08/1/B-2009-0003

Nyomtatóbarát változatPDF változat

TÁMOP - 4.1.2.-08/1/B-2009-0003

„A kompetencia-alapú pedagógusképzés regionális szervezeti, tartalmi és módszertani fejlesztése"

Megvalósítás időszaka: 2009 - 2011

A pedagógusképzés-fejlesztési pályázat a Pécsi Tudományegyetem és a Kaposvári Egyetem együttműködésében, közel 200 millió forintos támogatással valósult meg. A projekt eredményeként jött létre a Dél-dunántúli Regionális Pedagógusképzési Szolgáltató és Kutatóközpont, mely a tanári mesterképzés tartalmi, oktatásszervezési egységesítéséhez kapcsolódó feladatai mellett koordinálta az új típusú, féléves gyakorlati képzés bevezetését, az ehhez kapcsolódó adatbázis, és partneriskolai hálózat kialakítását. Fontos feladata volt emellett, hogy a regionális és országos hálózatba való kapcsolódás érdekében Pécsi Konzultációkat szervezett a pedagógusképző felsőoktatási intézmények képviselői számára.

 

A Gyakorlóiskolai munkacsoport tevékenységeinek köszönhetően több képzés kidolgozása és lebonyolítása valósulhatott meg. A „Gyakorló közoktatási intézményeket felkészítő program” mellett elindultak a mentorképzések, valamint az infokommunikációs eszközök oktatási alkalmazásait támogató IKT-képzések.

 

A tanárképzést és mentorálást támogató innovatív tanulási-tanítási technológiák, módszerek és eljárások bővíthető adaptálható példatárát hozták létre a fejlesztők, melynek oldalain http://modszerver.babits.pte.hu/ megtalálhatók a kompetencia alapú oktatásra felkészítő moduláris rendszerű szakmódszertani segédletek is.

 

Szintén a gyakorló pedagógusok munkáját segíti az irodalom és történelem tárgyakhoz létrehozott Árkádia weboldal http://arkadia.pte.hu/

 

A Felsőoktatási munkacsoport keretében az oktatói műhelyek működésével párhuzamosan új digitális tananyagok készültek, továbbá megvalósult a tervezett tantervek, modulok elkészítése is.

 

A projektben aktív szerepet vállaltak a Kaposvári Egyetem munkatársai is kutatásaikkal, szakmai napjaik szervezésével, és a megvalósult digitális tananyagfejlesztésekkel.

 

További információk:

http://pedtamop412b.pte.hu/

 

 

 

 

You shall not pass!