TANÍTSUNK MAGYARORSZÁGÉRT EGYETEMI MENTORPROGRAM

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Tanítsunk Magyarországért! egyetemi mentorprogram

 

A Tanítsunk Magyarországért! egyetemi mentorprogram célja egyetemi hallgatók bevonása a vidéki kisiskolák hátrányos helyzetű tanulóinak a mentorálásába. A programban való részvétel jó lehetőség arra, hogy a hallgatók megmutassák a 7. osztályos gyerekek számára, mennyi lehetőség áll előttük ahhoz, hogy sikerrel boldoguljanak az életben, támogató munkájukkal hozzá segítsék a gyerekeket ahhoz, hogy sikeresen tanuljanak tovább és helyezkedjenek el a munkaerőpiacon, megmutassák a lakóhelyükön túli világ izgalmait és lehetőségeit, az állatkertet, a múzeumot, a középiskolákat, a vállalkozásokat, hogy lássák, hányféle foglalkozásból, hányféle jövőből választhatnak. 

A projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság és a Pécsi Tudományegyetem együttműködése eredményeként valósul meg.

 

 

Tanítsunk Magyarországért! egyetemi mentorprogram  Téli tábor 2020. január 31-február 2.

A Pécsi Tudományegyetem Tanárképző Központja szervezésében zajlik a Tanítsunk Magyarországért mentorprogram téli tábora. A táborba 10 Baranya megyei kistelepülésről érkeznek kisdiákok, hogy egyetemista mentoraikkal eltöltsenek egy vidám, élményekkel teli közös napot. A Tanítsunk Magyarországért program keretében a kistelepülésen élő kisdiákokat egyetemista mentorok fogják kézen, és nagytestvérként segítik őket abban, hogy minél több olyan lehetőséggel ismertessék meg őket, ami segíti őket a kiteljesedésükben, legyen az középfokú oktatási intézmények látogatása, karrierlehetőségekkel való ismerkedés, vagy épp a környezetük kulturális hagyatékainak feltérképezése.

A Tanárképző Központ és a Hallgatói Önkormányzat szervezésében megvalósuló táborban most hétvégén 200 kisdiák találkozik 50 egyetemista mentorával. A táborba meghívást kaptak az új mentorok, akik az egyetemen az őszi félévben sikeresen elvégezték a mentorálásra felkészítő Tanítsunk Magyarországért kurzust, és meghívást kaptak azok az egyetemisták is, akik a korábbi felkészítésük alapján már a 2019/2020-as tanév őszi félévben is mentoráltak. A tábor 3 napos és játékos feladatokkal segíti a közös munkára való felkészülést. Az első napon az új mentorok tréningekkel készülnek fel a mentorálással járó feladatokra, a második napon érkeznek meg a táborba a kisdiákok, akik játékos programokban vesznek részt közösen a mentoraikkal, és  megismerkednek az új mentorokkal. A tábor utolsó, harmadik napján az új mentorok a megszerzett tapasztalatokat beszélik át az oktatókkal.

Ez már a második Tanítsunk Magyarországért tábor, amely Pécsett valósul meg. A programban kezdetek óta részt vesz a Pécsi Tudományegyetem és Baranya megye 8 iskolája, ahol az aktív mentorálás már 2019. őszén megkezdődött, 27 mentor munkájával. A mostani tábor a résztvevő iskolák és a 2020 tavaszán bekapcsolódó további 2 iskola egyetemista mentorainak a munkáját hivatott segíteni. 

 A Tanítsunk Magyarországért Program 2018 decemberében azzal a céllal indult el, hogy a munka- és továbbtanulási lehetőségektől távoli településeken élő fiataloknak tizennégy éves korukban ne jelentsen nehézséget az iskolaváltás, az azzal járó rendszeres utazás és a beilleszkedés.

 

 

TANÍTSUNK MAGYARORSZÁGÉRT EGYETEMI MENTORPROGRAM TÉLI TÁBOR 2020. JANUÁR 31-FEBRUÁR 2.

https://tanarkepzokozpont.pte.hu/tanitsunk-magyarorszagert-egyetemi-ment...

 

 

 

Sajtómegjelenések:

 

UNIVPÉCS 2020.02.03.

https://univpecs.com/egyetemi_elet/tanitsunk_magyarorszagert_teli_tabor_pecsett

 

https://www.bama.hu/kozelet/helyi-kozelet/jatekos-feladatok-erositettek-meg-a-bizalmat-a-gyermekekben-2258721/?fbclid=IwAR1pjkqAqLPV7PUzDJ9OVPLijdC3riQrOTsj69h1CZPDbqqyMPY3BwYLkMk

 

Fotógaléria a cikkhez:

https://www.bama.hu/galeria/jatekos-feladatok-erositettek-meg-a-bizalmat-a-gyermekekben/

 

 

https://www.pecsma.hu/abszolut-pecs/10-baranyai-kistelepules-200-kisdiakja-talalkozhat-egyetemista-mentoraval/

 

https://www.pecsiujsag.hu/pecs/hir/helyi-hireink/tiz-baranyai-falubol-erkeznek-kisdiakok-mentoraikhoz?desktop=1

 

Új Dunántúli Napló 2020.02.03.

Játékos feladatok erősítették meg a bizalmat, a koncentrációt a résztvevő gyermekekben

 

2020. január 6. PÉCSMA

https://www.pecsma.hu/pecs-aktual/tanitsunk-magyarorszagert-a-pte-hallgatoi-jo-peldat-mutatnak-a-jovo-generaciojanak/

 

 

 

You shall not pass!