DÍJÁTADÓ MENTOR FÓRUM 2023. AUGUSZTUS 29.

 

 

Elismerésben részesültek a pedagógusképzés legkiválóbb mentorai

 

A Pécsi Tudományegyetem Tanárképző Központja 2023. augusztus 29-én 14 órától rendezte meg díjátadó ünnepségét. A hagyományok szerint a Tanévindító Mentor Fórumon adták át ebben az évben is a kitüntetéseket a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban.

 

A Pécsi Tudományegyetem Tanárképző Központja által alapított díjak és az idei év díjazottjai: AZ ÉV MENTORTANÁRA címet 2023-ban Gyetvai József, a pécsi Szent Mór Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Gimnázium mentortanára érdemelte ki, AZ ÉV MENTORPEDAGÓGUSA Miskei Vendelné, a PTE Illyés Gyula Gyakorlóiskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Gyakorlóóvoda szakvezető tanítója lett. AZ ÉV VEZETŐTANÁRA kitüntető díjban Kanyar Gyöngyi, a PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Óvoda 1. Számú Általános Iskolája vezetőtanára, AZ ÉV VEZETŐPEDAGÓGUSA kitüntetésben Ifjú Zsuzsanna, a PTE Illyés Gyula Gyakorlóiskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Gyakorlóóvoda szakvezető tanítónője részesült. A díjazott pedagógusok a PTE pedagógusjelölt hallgatóinak mentorálásában, iskolai gyakorlataik vezetésében végeznek tartósan kiemelkedő színvonalú, példa értékű munkát. A pedagógusutánpótlás kinevelésében végzett odaadó tevékenységük elismeréseként a Mentor Fórum ünnepi keretei között emlékplakettet, oklevelet vehetnek át és pénzjutalomban részesülnek.

 

 

 

A szemeszterenként egyszer megrendezett Mentor Fórum célja a tanárképzésben résztvevő vezetőtanárok, gyakorlatvezető mentortanárok, intézményvezetők tájékoztatása a tanárképzés aktuális kérdéseiről. Az új tanév első rendezvényének témája: Középpontban az értékelés volt.

A meghívottak köre a PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Óvoda vezetőtanárai, mentortanárai, a PTE partnerintézmények gyakorlatvezető mentortanárai, a köznevelési intézmények fenntartói, a tanári felkészítés egyetemi oktatói, szakfelelős és szakmódszertanos oktatók, a gyakorlóhely iskolák igazgatói, oktatásszervezők, a köznevelés, szakképzés és felsőoktatás érintett vezetői.

A rendezvényt Prof. Dr. Fedeles Tamás, a PTE oktatási rektorhelyettese nyitotta meg, majd Turi Katalin, a PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Óvoda igazgatója és Dr. Gerner Zsuzsanna, a PTE Tanárképző Központ főigazgatója köszöntötte a résztvevőket. Dr. Gerner Zsuzsanna betekintést adott a PTE pedagógusképzéseinek gyakorlati rendszerébe, az egyes gyakorlatokhoz kapcsolódó értékelésekbe.  

Ezt követően Dugasz János, az Oktatási Hivatal, Köznevelési Programok Főosztályának  vezetője az Általános mérésmódszertani szempontok az iskolai gyakorlatok értékeléséhez címmel tartott előadást.

Vér Gábor a PTE Rektori Kabinet Oktatási Igazgatóságának tanulmányi rendszer szakértője az

Iskolai gyakorlatok értékelő felületei és azok kitöltése a NEPTUN tanulmányi rendszerben  című prezentációjában hasznos információkkal és tanácsokkal szolgált a gyakorlatvezető mentorpedagógusok számára.

A Fórum második részében Az Év Mentortanára, Az Év Mentorpedagógusa, Az Év Vezetőtanára, Az Év Vezetőpedagógusa címek ünnepélyes átadására került sor. Majd a PTE  Gyakorló Iskola nyugdíjba vonuló vezetőtanárai, Horzsa Gáborné és Klencsár Dezső, valamint a Tanárképző Központ kiváló kollégája, Dr. Jelenszkyné Dr. Fábián Ildikó köszöntésével zárult a rendezvény.