DÍJÁTADÓ MENTOR FÓRUM 2022. AUGUSZTUS 30.

 

Elismerésben részesültek a tanár- és pedagógusképzés legkiválóbb mentorai

 

A Pécsi Tudományegyetem Tanárképző Központja 2022. augusztus 30-án 14 órától rendezte meg az idei díjátadó ünnepségét a hagyományok szerint a Tanévindító Mentor Fórumon, ebben az évben a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban.

A Pécsi Tudományegyetem Tanárképző Központja által alapított díjak és az idei év díjazottjai: AZ ÉV MENTORTANÁRA címet 2022-ben Láng Eszter, a pécsi Gandhi Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola mentortanára érdemelte ki, AZ ÉV MENTORPEDAGÓGUSA Molnárné Wéner Ágnes, a PTE Illyés Gyula Gyakorlóiskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Gyakorlóóvoda szakvezető óvodapedagógusa lett. AZ ÉV VEZETŐTANÁRA kitüntető díjban Száraz Tamás, a PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Óvoda vezetőtanára, AZ ÉV VEZETŐPEDAGÓGUSA kitüntetésben Aczél Ildikó, a PTE Illyés Gyula Gyakorlóiskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Gyakorlóóvoda szakvezető tanítónője részesült. A díjazott pedagógusok a PTE pedagógusjelölt hallgatóinak mentorálásában, iskolai gyakorlataik vezetésében végeznek tartósan kiemelkedő színvonalú, példa értékű munkát. A pedagógusutánpótlás kinevelésében végzett odaadó tevékenységük elismeréseként a Mentor Fórum ünnepi keretei között emlékplakettet, oklevelet vehetnek át és pénzjutalomban részesültek.

 

 

 

A szemeszterenként egyszer megrendezett Mentor Fórum célja a tanárképzésben résztvevő vezetőtanárok, gyakorlatvezető mentortanárok, intézményvezetők tájékoztatása a tanárképzés aktuális kérdéseiről. A mostani fórumon a tanárképzés 2022-ben történt átalakítása következtében az iskolai gyakorlatok megváltozó rendszere volt a téma.

A meghívottak köre a PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Óvoda vezetőtanárai, mentortanárai, a PTE partnerintézmények gyakorlatvezető mentortanárai, a tanári felkészítés egyetemi oktatói, szakfelelős és szakmódszertanos oktatók, a gyakorlóhely iskolák igazgatói, oktatásszervezők, a köznevelés, szakképzés és felsőoktatás érintett vezetői.

A rendezvényt Prof. Dr. Fedeles Tamás, a PTE oktatási rektorhelyettese nyitotta meg, majd Turi Katalin, a PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Óvoda igazgatója és Dr. Gerner Zsuzsanna, a PTE Tanárképző Központ főigazgatója köszöntötte a résztvevőket.

Ezt követően Dr. Arató Ferenc, a PTE Neveléstudományi Intézet intézetigazgató-helyettese, egyetemi adjunktus előadásában Az új tanárképzés pályaismereti és pályaszocializációs gyakorlatai a Pécsi Tudományegyetemen kerültek a fókuszba. Jurisics Judit, a PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Óvoda igazgatóhelyettese a PTE Gyakorló Iskolában teljesítendő új tanárképzés tanítási gyakorlatait mutatta be. Papp Tamás, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma és Kollégiuma mentortanára Az új tanárképzés féléves összefüggő egyéni iskolai gyakorlata, új elemek, benne régi jógyakorlatok és "Mentormotiváció" címmel tartotta meg előadását.

A Fórum második részében Az Év Mentortanára, Az Év Mentorpedagógusa, Az Év Vezetőtanára, Az Év Vezetőpedagógusa címek ünnepélyes átadására került sor, majd a nyugdíjba vonuló partnerintézményi igazgatók és gyakorló iskolai vezetőtanárok köszöntésével zárult a rendezvény.